Energie-, eiwit- en vezelrijke drinkvoeding

Energie-, eiwit- en vezelrijke drinkvoeding

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid) Energie: 262 kcal - Eiwitten: 10.0 g (voedingswaarde per portie)
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Vegetarisch
Vegetarisch
Voedingssupplement
Voedingssupplement
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 50 g koekjesmeel vb. rijstcrème, Brinta (of 10 eetlepels)
  • 100 g volle platte kaas natuur
  • 100 ml volle melk
  • 1 el koolzaad-, maïs-, zonnebloemolie, ...
  • 12 g volle melkpoeder (of eiwitpoeder*)

Voorbereiding

Los het melkpoeder op in de volle melk. Voeg daarna de olie en de platte kaas toe. Voeg geleidelijk het koekjesmeel door de shake. Voeg naar smaak oploskoffie, cacao, vanille of koffie-extract, grenadine, siroop, honing,... toe.

* Het recept met melkpoeder levert 258 kcal en 9.9 g eiwitten. Voor een eiwitrijker recept, vervang je de melkpoeder door eiwitpoeder. Die is verkrijgbaar bij de apotheek.

Bereidingswijze

Los het melkpoeder op in de volle melk. Voeg daarna de olie en de platte kaas toe. Voeg geleidelijk het koekjesmeel door de shake. Voeg naar smaak oploskoffie, cacao, vanille of koffie-extract, grenadine, siroop, honing,… toe.

Bewaartips

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak.
Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.
Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort.

Meer inspiratie