Bruinbroodijs

Bruinbroodijs

Bruinbroodijs
15 MINUTEN + INVRIESTIJD
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 80 g bruine suiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 300 ml volle melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 80 g broodkruim van vers bruin brood
  • 48 g lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 300 ml slagroom

Voorbereiding

Klop de eierdooier met de bruine suiker en de maïzena in een kom tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is.
Breng de melk in een steelpan net tegen de kook aan en giet hem dan geleidelijk en al roerend bij het dooiermengsel. Doe het mengsel terug in de pan en laat het al roerend op een laag vuur zachtjes verhitten tot het dik en romig is.
Giet het mengsel terug in de kom en laat het in de koelkast koud worden.
Verhit de olijfolie in een grote pan. Doe er de broodkruim in en schep om tot het met boter bedekt is. Strooi er de basterdsuiker over.
Roerbak 4 - 5 minuten tot het kruim lichtbruin is.
Neem de pan van het vuur en laat het broodkruim staan tot het afgekoeld en krokant is.
MET DE HAND : Roer het vanille-aroma door het dooiermengsel. Klop de room stijf en schep hem door het mengsel. Giet de custard in een diepvriesbak. Zet hem 4 uur in de vriezer, waarbij u tijdens het vriezen éénmaal met een klopper, een vork of handmixer klopt om de ijskristallen te vermalen. Maak het broodkruim fijn met uw vingers. Klop het ijs even en roer het kruim erdoor. Zet de bak in de vriezer en laat het ijs bevriezen tot het stevig is.
MET DE IJSMACHINE : Roer eerst de vanille-essence door de custard en daarna de room. Draai het mengsel in de machine tot het dik is. Maak het broodkruim fijn met uw vingers. Roer het kruim door het ijs en laat het 5 – 10 minuten draaien tot het stevig is.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 724 kcal Eiwitten: 9.1 g per portie

Variatie

Vervang de bruine suiker door kristalsuiker. Bruin brood kan vervangen worden door volkorenbrood. Voeg
samen met het bruin broodkruim fijngehakte muntblaadjes toe aan het ijs.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

 

Meer inspiratie