Venkelijs

Venkelijs

Venkelijs
30 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch

Ingrediënten

  • 600 g venkel
  • 400 g kristalsuiker
  • 600 ml water
  • 8 eetlepels citroensap
  • 200 ml room (35 % vet)

Voorbereiding

Was de venkel en snij hem in kleine stukjes. Kook de venkel met de suiker, het water en het citroensap in 20 minuten goed gaar.
Pureer de massa met een staafmixer of in een foodprocessor. Laat de massa goed afkoelen. Klop de room stijf en schep hem door het mengsel.
MET DE HAND : Schenk het mengsel in een diepvriesbakje. Plaats 3 uur in de vriezer. Klop het ijs iedere 30 minuten met een vork, klopper of staafmixer tot het de gewenste dikte heeft.
MET DE IJSMACHINE : Schenk het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzing van het apparaat.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 601 kcal – Eiwitten: 4.8g per portie

Variatie

Voeg 1 steranijs bij de venkel en laat meekoken.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Meer inspiratie