Alternatieve of aanvullende behandelingen met bioactieve stoffen

Alternatieve of aanvullende behandelingen met bioactieve stoffen

Homeopathie

Homeopathie gaat uit van drie principes:

    • Gelijksoortigheid : Een stof die ziekteverschijnselen teweegbrengt bij gezonde mensen, kan dezelfde ziekteverschijnselen bij zieken genezen. De stof moet dan worden toegediend in zeer zwakke, verdunde en door schudden gepotentieerde doses.
    • Individualisatie : Homeopathie is een zogenaamde ‘geïndividualiseerde’ therapie omdat ze elke individu als uniek beschouwt en rekening houdt met zijn of haar individuele reactie.
    • Potentiëring : Potentiëren is het herhaaldelijk verdunnen van de uitgangsstof met alcohol of water en krachtig schudden. De meeste middelen die homeopaten als zeer effectief beschouwen worden zo sterk verdund dat het eindpreparaat geen enkele molecule meer bevat van de stof.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

    • Homeopathie kan geen kanker of andere ziektes genezen. Voor de genezende werking van een verdunde, ‘gepotentieerde’ oplossing bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Homeopathie kan dus nooit een standaardbehandeling vervangen.
    • Bioactieve stoffen kunnen een nadelige wisselwerking hebben met je standaardbehandeling. Je erkende homeopaat en je behandelend arts kunnen daarover samen overleggen. In overleg met hen kan je homeopathie wel inzetten om een standaardbehandeling te ondersteunen of de negatieve bijwerkingen van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of een andere standaardbehandeling te verminderen.

Fytotherapie

Fytotherapie bestaat uit uiteenlopende bereidingen uitsluitend op basis van planten gemaakt: thee, poedertjes, essentiële oliën… Je vindt die bereidingen in de apotheek, in speciaalzaken of gespecialiseerde websites. Fytotherapie wordt ook wel ‘natuurgeneeskunde’ of ‘kruidengeneeskunde’ genoemd. In tegenstelling tot de homeopathie maakt fytotherapie geen gebruik van middelen van dierlijke of chemische oorsprong.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Fytotherapeutische middelen mogen vrij – dus zonder voorschrift – worden verkocht, maar dat maakt ze niet per definitie ongevaarlijk, om drie redenen:

    • Fytotherapeutische middelen ondergaan niet dezelfde kwaliteitscontroles als klassieke geneesmiddelen. Er zit zelden een uitgebreide bijsluiter bij die je informeert over de juiste dosering, de bijwerkingen en de wisselwerking met andere producten.
    • Fytotherapeutische middelen kunnen een toxisch effect hebben en bijwerkingen veroorzaken, ook bij mensen die geen kanker hebben. Bijvoorbeeld:
        • Sint-janskruid kan misselijkheid, hoofdpijn en overgevoeligheidsreacties (onder meer aan zonlicht) veroorzaken. En overgevoeligheidsreactie is een overdreven reactie van je afweersysteem op een specifieke in wezen ongevaarlijke stof van buitenaf.
        • Echinacea kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
        • Ginseng kan misselijkheid, hoofdpijn, diarree en een verhoogde bloeddruk veroorzaken.
    • De bijwerkingen van fytotherapeutische middelen kunnen verergeren en hun toxisch effect vergroten wanneer je ze combineert met een klassieke kankerbehandeling. Bijvoorbeeld:
        • Sint-janskruid wordt gebruikt als licht antidepressivum en angstbestrijdend middel om de stress bij een kankerbehandeling te verminderen, maar kan ook de doeltreffendheid van chemotherapie ondermijnen.
        • Look, ginko biloba, echinacea, ginseng, druivenpitextract en groene thee vergroten het toxische effect van chemotherapie. Je vermijdt ze dus best als je chemotherapie ondergaat.

Voedingssupplementen en speciale diëten

Raadpleeg onze lijst met voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten…). Je krijgt er wetenschappelijk onderbouwde info over hun toepassingen, hun voor- en nadelen. Zo kan je nagaan of ze je standaardbehandeling tegen kanker kunnen tegenwerken.

Meer weten

Ben je niet op de goede plaats?