Soorten hersenkanker en anatomie

Soorten hersenkanker en anatomie

Soorten hersenkanker

Er zijn veel soorten primaire hersentumoren. Ze worden geklasseerd op basis van de cellen waarvan ze afkomstig zijn, en de ernst van het letsel.

Een hersentumor kan laaggradig of hooggradig zijn. In het eerste geval groeit de tumor doorgaans langzaam, ook al bestaat de kans dat hij zich ontwikkelt tot een hooggradige tumor. Bij die laatste is de kans groter om snel te groeien.

Gliomen of gliale tumoren

Gliomen zijn de meest voorkomende hersentumoren. Hoewel hun exacte oorsprong nog niet bekend is, lijkt het erop dat ze ontstaan uit gliacellen. Deze cellen ondersteunen of verzorgen de neuronen of hersencellen. Afhankelijk van de soort gliacellen waaruit ze voortkomen, zijn er verschillende subtypes van gliale tumoren:

  • astrocytomen ontstaan uit astrocyten, die de hersencellen ondersteunen.
  • oligodendrogliomen ontstaan uit oligodendrocyten, die een geleidingslaagje rondom de zenuwen maken zodat ze snel kunnen werken.
  • ependymomen ontstaan uit ependymcellen, die de bekleding maken van de hersenholtes.

Andere hersentumoren

Er zijn verschillende soorten hersentumoren, die zich ontwikkelen in andere weefsels:

  • meningeoom ontstaat in de hersenvliezen, die de hersenen omgeven en beschermen.
  • medulloblastoom manifesteert zich in het achterste gebied van de hersenen, het cerebellum, ook wel de kleine hersenen genoemd, en is de meest voorkomende hersentumor bij kinderen.
  • primair centraal zenuwstelsel lymfoom (PCNSL) is een vorm van lymfeklierkanker die uitsluitend voorkomt in het centrale zenuwstelsel (hersenen, hersenvocht, ruggenmerg en oog)
  • kiemceltumoren in de buurt van de pijnappelklier en de hypofyse, een belangrijke hormoonklier in de hersenen
  • schwannoom ontstaat in de cellen van Schwann, die een beschermende laag om de zenuwvezels vormen.
  • craniofaryngeoom is een relatief goedaardige hersentumor, die vastzit aan de hypofyse en vooral voorkomt op de kinderleeftijd.

Anatomie van de hersenen

Het centrale zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, dat zich in de wervelkolom bevindt. Diverse lichamelijke functies worden erdoor gecontroleerd, evenals onze gedachten, spraak en bewegingen. Ontwikkelt zich een tumor in het CZS, dan kan die ernstige symptomen veroorzaken en levensbedreigend zijn. Ook onder meer het denken, de manier waarop we spreken of bewegen, en het functioneren van de zintuigen kan door een dergelijke tumor worden beïnvloed.

In de hersenen onderscheidt men drie hoofdonderdelen: de grote hersenen, het cerebellum en de hersenstam. De membranen eromheen of hersenvliezen worden ook beschouwd als een deel van de hersenen.

Grote hersenen

De grote hersenen bestaat uit twee hersenhelften. De rechterhersenhelft bestuurt de linkerkant van het lichaam en de linkerhersenhelft de rechterkant.

Cerebellum (kleine hersenen)

De kleine hersenen bevinden zich in het achterste gebied van de hersenen. Ze zijn verantwoordelijk voor coördinatie en evenwicht.

Hersenstam

De hersenstam verbindt de grote hersenen met het cerebellum en ruggenmerg. Hij is verantwoordelijk voor onze basisfuncties zoals lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling, bloeddruk, spijsvertering en oogbewegingen.