Screening tests

Screening tests

Ben je een vrouw van 50 tot 69 jaar?

De Belgische overheid nodigt je om de twee jaar uit om een gratis mammotest te laten uitvoeren in een erkend mammografiecentrum.

Deze screening is bedoeld voor alle vrouwen tussen de 50 en 69 jaar, die nog geen borstkanker hebben gehad en geen bijzonder risico op borstkanker lopen of mogelijke symptomen van borstkanker hebben.

Heb je al borstkanker gehad, dan zal je arts je een gepersonaliseerde follow-up aanbieden.

 

Hoe verloopt de mammotest?

Tijdens de mammotest worden van elke borst twee röntgenfoto’s gemaakt. Deze beelden worden geanalyseerd door twee verschillende radiologen ─ zo nodig door een derde radioloog. Het resultaat wordt binnen de twee weken naar je arts gestuurd. Hij of zij kan, als dat nodig is, aanvullende onderzoeken voorschrijven.

Meer wetenover de mammotest

Raadpleeg, afhankelijk van je woonplaats, de website van de verantwoordelijke organisatie:

Ben je een vrouw jonger dan 50 of ouder dan 70 jaar?

Afhankelijk van je medisch profiel oordeelt je arts of gynaecoloog of het zin heeft borstkankerscreening door mammografie uit te voeren. Deze screening kan bij vrouwen met een bepaald risicoprofiel al vóór hun 50ste gebeuren en uit verschillende tests bestaan. Mammografie kan bij gezonde vrouwen ook na hun 70ste worden verdergezet. Deze tests behoren niet tot het mammotestprogramma, en zijn voor eigen rekening omdat ze buiten de criteria vallen van de systematische screening, die door de overheid wordt georganiseerd.

Zelfonderzoek van de borsten

Vanaf je puberteit kun je zelf je borsten onderzoeken:

    • door observatie om eventuele veranderingen op te sporen sinds je vorige zelfonderzoek, bijvoorbeeld: roodheid, teruggetrokken tepel, verandering in de contouren van de borst.
    • door eenmaal per maand je borsten te bevoelen, bij voorkeur een week na het begin van je menstruatie, of op een vaste datum als je in de menopauze bent.

Raadpleeg je arts of gynaecoloog als je wilt weten hoe je je borsten zelf moet onderzoeken of als je een afwijking opmerkt.

Klinisch onderzoek

Je arts zal eerst een visueel onderzoek verrichten. Hij observeert je borsten en zoekt naar afwijkingen in de vorm en contouren van je borsten, de kleur ervan en de tepel.

Vervolgens bevoelt de arts je borsten om een mogelijke anomalie, bijvoorbeeld een knobbeltje, op te sporen en om de consistentie van de borsten te controleren. Behalve beide borsten worden ook de lymfeklieren onder de armen en de gebieden boven en onder het sleutelbeen onderzocht.

Op basis van dit klinisch onderzoek zal je arts beslissen of het aangewezen is om andere tests uit te voeren, zoals een mammografie, echografie of bloedonderzoek.

Wist je dat

De internationale klinische studie MyPeBS (My Personal Breast Screening) heeft tot doel onderzoek te verrichten naar gepersonaliseerde screening op basis van individuele risicofactoren als persoonlijke geschiedenis, dichtheid van het borstweefsel en genetische factoren. Dit onderzoek wordt gesteund door de EU en vindt plaats in vijf landen. Er nemen 85.000 vrouwen aan deel, waarvan 10.000 in België. MyPeBS wordt mee gefinancierd door Stichting Tegen Kanker.