Zuiderse vissoep

Zuiderse vissoep

De tomaten in dit recept zijn rijk aan de stof lycopeen, waarvan vermoed wordt dat ze bescherming kan helpen bieden tegen prostaatkanker. Maar ook van tomaat afgeleide producten zijn rijk aan lycopeen, zoals tomatensaus, ketchup, tomatenpuree en gepelde tomaten. De stof is overigens ook rijkelijk aanwezig in papaja, roze grapefruit, abrikozen en watermeloen. En nog een weetje: lycopeen wordt beter beschikbaar voor ons lichaam door tomaten op te warmen of te pureren.
Soep
Soep
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • Benodigdheden (10 personen)
  • 250 g fijngesneden groenten (selder, prei, wortel en venkel)
  • 1 gehakte ui
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 4 gepelde tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 liter visfumet
  • ½ koffielepel venkelzaadjes
  • ½ koffielepel rasp van sinaasappelschil (gewassen)
  • 10-tal draadjes saffraan
  • 1 kruidenbosje (bouquet garni)
  • 4 geschilde aardappels
  • 1 kg vis, schaal- en schelpdieren
  • Peper
  • Een snufje zout
  • Cayennepeper
  • Geroosterd volkorenbrood met look

Voorbereiding

Verhit de olijfolie in een grote kookpot op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden groenten, ui en knoflook toe. Laat zachtjes stoven gedurende 5 à 10 minuten tot alles glazig en licht goudbruin is.
Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, venkelzaad, sinaasappelschil, saffraan en het bouquet garni toe. Roer goed zodat de smaken zich vermengen.
Giet de visfumet erbij en voeg de in stukken gesneden aardappelen toe. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat 25 minuten sudderen met deksel tot de aardappelen gaar zijn.
Haal de pot van het vuur. Voeg voorzichtig de vis, zeevruchten en schaaldieren toe. Laat ze 5 à 10 minuten garen in de warme bouillon, afhankelijk van de grootte.
Serveer de soep heet, met een sneetje geroosterd volkorenbrood met knoflook. Dit zorgt voor een heerlijke krokante toets.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Recept van Felix Alen

Zin in een andere zachte en voedzame soep ? Probeer dan zeker onze rijke velouté met bloemkool en brie, een heerlijk alternatief bij vermoeidheid of smaakverandering.

Meer inspiratie