Preislaatje met Ardeense ham

Preislaatje met Ardeense ham

Deze salade combineert de zachte smaak van gekookte prei met het rokerige aroma van Ardense ham. Ze is eenvoudig te bereiden, licht verteerbaar en ideaal als voorgerecht of lichte lunch. Serveer koud met een sneetje geroosterd brood.
Sla
Sla
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 8 dunne preien
  • 1 citroen
  • 1 kl tijm
  • 1 kl bieslook
  • 1 kl mosterd
  • 2 el (rode) wijnazijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el olijfolie
  • 8 sneden Ardeense ham
  • Peper, zout

Voorbereiding

Was de prei grondig en snijd hem in fijne ringen. Stoom of kook de prei in een beetje water tot hij zacht maar nog licht krokant is.
Pers de citroen uit en giet het sap over de warme prei. Kruid met peper en zout, meng goed en laat minstens 30 minuten afkoelen in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
Meng in een kommetje de mosterd, rodewijnazijn, tijm, bieslook, zonnebloemolie en olijfolie. Klop tot een gladde vinaigrette.
Verdeel de afgekoelde prei over de borden. Leg er een sneetje Ardense ham bovenop en besprenkel met de vinaigrette vlak voor het serveren.
Serveer met een sneetje geroosterd brood voor een extra krokante toets.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Zin in nog een recept met prei? Probeer dan zeker ook de visfilets in een preifondue voor een warme, voedzame maaltijd.

Meer inspiratie