Met de rode wijn en de andere ingrediënten is dit een typisch zuiders gerecht. Meerdere wetenschappelijke studies toonden het voordeel van een mediterraan voedingspatroon aan in preventie van hart- en vaatziekten, maar mogelijk ook van kanker en andere welvaartsziekten als type 2 diabetes en een hoge bloeddruk.6 In dit recept verdampt de alcohol bij de bereiding, maar verder beperk je de consumptie van rode wijn het best, en bij uitbreiding van iedere andere alcoholische drank, gemiddeld tot maximaal één consumptie per dag (voor sommigen zelfs minder): de nadelen gaan snel opwegen tegen de voordelen, ook in kankerpreventie...
Hoofdgerecht
Vleesgerecht
Feestelijk recept
Gezond recept
Herfst
Lente
Winter
Zomer
Ingrediënten
- 20 tomaten, ontpit en in stukjes
- 6 eetlepels gedroogde tomaten, in stukjes
- 1 scheut rode wijn (optioneel)
- 4 uien, fijngesneden
- 8 fijne sneetjes rundvlees
- 4 eetlepels olijfolie
- peper
- 2 gousses d’ail, émincées très finement
- 2 knoflookteentjes, fijngesneden
- 10 blaadjes basilicum
- 600 g zwarte olijven, ontpit en in vieren gesneden
- 100 g Parmezaanse kaas, in flinterdunne schijfjes
Voorbereiding
Mix de tomaten (vers en gedroogd) met een scheut rode wijn. Voeg de uien toe. Laat 10 minuten pruttelen op een laag vuur. Bestrijk het rundvlees met olie, peper en een beetje zout. Verdeel daarna de kno ook, basilicum en het grootste deel van de olijven en Parmezaanse kaas erover. Rol op en zet vast met een tandenstoker. Bruin de rolletjes 5 minuten in de pan met wat olijfolie. Voeg de tomatencoulis en de resterende olijven toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Garneer met de resterende Parmezaanse kaas en serveer met ciabatta (Italiaans stokbrood) uit de oven.