Energie-, eiwit- en vezelrijke drinkvoeding

Energie-, eiwit- en vezelrijke drinkvoeding

Deze vloeibare bereiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker die moeite hebben met het eten van vaste voeding. Ze levert een geconcentreerde dosis energie, eiwitten en vezels, en is licht verteerbaar. Ideaal als dessert, tussendoortje of voedingssupplement.
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Vegetarisch
Vegetarisch
Voedingssupplement
Voedingssupplement
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 50 g koekjesmeel vb. rijstcreÌ€me, Brinta (of 10 eetlepels)
  • 100 g volle platte kaas natuur
  • 100 ml volle melk
  • 1 eetlepel koolzaad-, maïs-, zonnebloemolie, ...
  • 12 g volle melkpoeder (of eiwitpoeder*)

Voorbereiding

Los het melkpoeder op in de volle melk. Voeg de plantaardige olie en de plattekaas toe. Meng tot een glad geheel.
Voeg de taartbloem geleidelijk toe terwijl je blijft roeren. Gebruik een garde of mixer om klonters te vermijden en een gladde textuur te verkrijgen.
Naar smaak kun je een beetje oploskoffie, cacao, vanille-extract, siroop, grenadine of honing toevoegen. Zo kun je variëren zonder de voedingswaarde te beïnvloeden.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

* Het recept met melkpoeder levert 258 kcal en 9.9 g eiwitten. Voor een eiwitrijker recept, vervang je de melkpoeder door eiwitpoeder. Die is verkrijgbaar bij de apotheek.

BEREIDINGSWIJZE :

Los het melkpoeder op in de volle melk. Voeg daarna de olie en de platte kaas toe. Voeg geleidelijk het koekjesmeel door de shake. Voeg naar smaak oploskoffie, cacao, vanille of koffie-extract, grenadine, siroop, honing,… toe.

BEWAARTIPS :

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak. Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.

Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort.

Voor een andere voedzame drank, probeer ons recept voor energie- (en eiwit-)rijke vezelarme drinkvoeding.

Meer inspiratie