Spinazie-ricottaballetjes

Spinazie-ricottaballetjes

De Parmezaanse kaas doet dit gerecht afsmaken, terwijl het overgrote deel van de gebruikte kaas magere ricotta is. Dat compenseert de calorieën van de boter die gebruikt wordt, wat bijdraagt aan gewichtscontrole. Overgewicht en zwaarlijvigheid vormen immers een risicofactor voor niet één, maar verschillende kankertypes. Een gezond lichaamsgewicht is dus van groot belang in kankerpreventie.
Vegetarisch
Vegetarisch
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Herfst
Herfst

Ingrediënten

  • 500 g (diepvries) spinazie
  • 4 eetlepels boter
  • Peper en zout
  • 200 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eieren
  • nootmuskaat
  • 200 g (volkoren) bloem
  • Enkele blaadjes verse salie

Voorbereiding

Laat de spinazie smelten in een pan met een beetje vetstof, zout en peper. Giet goed af om overtollig vocht te verwijderen en hak fijn.
Meng in een grote kom de spinazie met de ricotta. Voeg de Parmezaanse kaas, eieren, zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Roer er geleidelijk de bloem door tot je een homogeen deeg krijgt.
Vorm met licht bebloemde handen balletjes ter grootte van een walnoot.
Laat de balletjes zachtjes koken in een grote pan met gezouten water. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze voorzichtig uit het water.
Smelt wat boter in een pan met de salieblaadjes. Bak de balletjes kort tot ze licht goudbruin zijn. Serveer warm, met een beetje gesmolten boter en extra Parmezaanse kaas.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Recept van Carlo de Pascale

Zin in een ander vegetarisch gerecht? Probeer dan zeker onze muffins van ei, courgette & tijm, licht en eiwitrijk.

Meer inspiratie