Mosselen op z’n Vlaams

Mosselen op z’n Vlaams

Dit recept voor mosselen op Vlaamse wijze combineert traditionele smaken met een aangepaste voedingswaarde. Rijk aan eiwitten en groenten, vormt het een volwaardige hoofdmaaltijd die perfect past binnen een aangepast dieet voor mensen met kanker. Eenvoudig te bereiden en ideaal voor een zomerse maaltijd of een gezellig etentje.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 3 wortelen
  • 1 klein bosje bladselderij
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 50 gr 100% plantaardige margarine
  • Peper

Voorbereiding

Spoel de mosselen grondig onder koud water. Verwijder exemplaren die open blijven of beschadigd zijn.
Was de prei, wortelen, ui, selder en knoflook. Snijd alles fijn en pers de knoflook.
Verhit de plantaardige olie in een grote kookpot. Voeg de groenten en knoflook toe en stoof ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de mosselen toe, samen met peper en tijm. Dek af en laat ongeveer 8 minuten koken op hoog vuur, tot alle mosselen open zijn. Schud de pot af en toe voorzichtig.
Voeg op het einde de plantaardige margarine toe om het kookvocht licht te binden. Serveer warm, eventueel met volkorenbrood of ovenfrietjes voor een evenwichtige maaltijd.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Zin in een andere mosselbereiding? Probeer dan zeker ook de mosselcapellini met tomaatjes, een frisse en lichte variant.

Meer inspiratie