Een lied voor Stichting tegen Kanker 

Een lied voor Stichting tegen Kanker 

Een hoopvol lied voor Stichting tegen Kanker is nu beschikbaar dankzij de inspanningen van componist/songwriter Guénolé de Hemmer en de getalenteerde zangeres Charlotte De Halleux. Na een ontroerend gesprek met een jonge vrouw die borstkanker had, ontstond de inspiratie voor het nummer ‘Hope’, dat vanaf vandaag te beluisteren is op alle streamingplatforms. 

We spraken met de jonge creatieve geesten achter dit project: 

Stel jezelf even voor. 

Charlotte: Ik ben Charlotte De Halleux, actrice van beroep en zangeres. Ik geef ook toneelles aan kinderen. 

Guénolé: Ik ben Guénolé de Hemmer, componist, songwriter, en sinds de oprichting van mijn opnamestudio Milk Music, ook producer. 

Waarom wilden jullie een lied maken voor Stichting tegen Kanker? 

Guénolé: Ik wou een lied maken om de acties van Stichting tegen Kanker te steunen. Ik wilde iets betekenisvols doen voor de patiënten, de onderzoekers en iedereen die zich inzet voor deze organisatie. Een ontmoeting met Valériane, die borstkanker overwon, inspireerde ons voor de mooie tekst van het nummer. 

Waar gaat het lied over? 

Guénolé: Kanker is een immense uitdaging waarbij iedereen op zoek gaat naar troost, kracht en steun. Maar het lied benadrukt ook de enorme steun van mensen om de patiënten heen. Het is die wederzijdse liefde, solidariteit en energie die helpt bij het doorstaan van zo’n zware beproeving. 

Hoe zijn de eerste akkoorden ontstaan? 

Guénolé: Ik had vier akkoorden en een ruwe versie van een oud nummer. Toen ik het liet horen aan iemand van Stichting tegen Kanker, werd het enthousiast ontvangen en besloot ik het verder uit te werken. 

Charlotte: In het begin was er enkel heel eenvoudige pianobegeleiding, maar dankzij Stichting tegen Kanker konden we het verder uitwerken. Hiervoor hebben we dan de hulp van producer Zacharie Carroll ingeroepen.  

Zacharie: Ik heb deze fantastische song en muziek van Guénolé in de studio bewerkt en opgenomen, om het iets meer volume te geven.  

Zijn de teksten gebaseerd op persoonlijke ervaringen? Of waar haalde je je inspiratie? 

Guénolé: De tekst is volledig geïnspireerd op het verhaal van Valériane. Ik wilde haar innerlijke emoties en gedachten vertalen in woorden, omdat mensen met kanker vaak niet de kans krijgen om hun gevoelens te uiten of dat niet durven te doen. Ik gaf dus een stem aan haar onuitgesproken boodschap. 

Charlotte: Valériane vertelde dat het moeilijkste moment bij een kankerdiagnose is om dat nieuws met je omgeving te delen en over de ziekte te praten. Ook dat zouden we met deze song willen benadrukken. 

Guénolé: Er is één zin van haar die mij enorm heeft geraakt en die we absoluut in het arrangement en in de compositie wilden verwerken. ‘Ik wil me tussen de levenden voelen, want doorheen alle stappen, onderzoeken, doktersafspraken, papierwerk … krijg je de indruk dat je al halfdood bent.’ Dat is akelig. Als je je gehoord voelt en voelt dat je leeft, dan pas krijg je de energie om deze beproeving te doorstaan. Ik hoop dus dat heel wat mensen gaan dansen op deze song, want dat is de bedoeling. 

Is dat de boodschap die jullie met deze song willen verspreiden? 

Charlotte: We willen hoop omzetten in overwinning, zoals jullie slogan luidt. Door deze boodschap in een popsong te verwerken, hopen we de ziekte iets minder zwaar te maken voor de patiënten en hun naasten. 

Hebben jullie nog een boodschap voor de jonge generatie, jullie leeftijdsgenoten? 

Guénolé: Zie elkaar graag. Laten we liefde verspreiden en elkaar steunen, want dat is hoe we kanker kunnen overwinnen. En doe wat je graag doet. 

Charlotte: En zing gerust met ons mee! Het is echt een makkelijk lied met een refrein dat blijft hangen. Laten we dus samen zingen en hoop omzetten in overwinning! 

**** 

Dit lied werd door de makers aan Stichting tegen Kanker geschonken. We hopen dat het massaal gedeeld en beluisterd wordt, zodat we de strijd tegen de ziekte kunnen blijven aangaan. Dus beluister, download en deel het. Zo steun je ook deze gulle initiatiefnemers! Ook te beluisteren op Spotify.

Andere RESSOURCES