Bezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Camp Tournesol

Bezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Camp Tournesol

Hare Majesteit de Koningin bracht vandaag een bezoek aan Camp Tournesol in Malmédy ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Stichting tegen Kanker (dit jaar staat de organisatie trouwens onder haar Hoge Bescherming). Sinds 1989 organiseert de Stichting elk jaar een vakantiekamp voor kinderen en jongeren die in behandeling zijn. Ze kunnen er genieten van hun vakantie binnen een veilig kader en met de nodige medische zorg. Dit jaar staat het vakantiekamp in het teken van de Olympische Spelen van Parijs met o.a. de aanwezigheid van nationaal hockeydoelman Vincent Vanasch. De Koningin nam deel aan enkele groepsactiviteiten en ontmoette de organisatoren en het medisch team.

Camp Tournesol vindt in 2024 plaats van maandag 1 tot en met zondag 7 juli  op het prachtige Domaine Val d’Arimont in Malmédy.

Koninklijk bezoek, een grote eer

Hare Majesteit de Koningin arriveerde vandaag om 10.30 uur in Camp Tournesol. Ze werd er verwelkomd door Bruno Colmant, CEO van Stichting tegen Kanker. Eerst had ze een ontmoeting met de twee co-voorzitters van de Stichting en het organisatieteam van het kamp. Tijdens dit gesprek kreeg ze inzicht in het functioneren en de unieke aspecten die dit fijne vakantiekamp zo bijzonder maken.

Ondertussen bereidden de kinderen zich voor op de opening van hun Olympische Spelen en de komst van de Koningin om hun ceremonie in te wijden. Vincent Vanasch, keeper van de Red Lions en deelnemer aan de komende Olympische Spelen in Parijs, was ook aanwezig. Hare Majesteit de Koningin stak de vlam aan en verklaarde de Olympische Spelen officieel voor geopend.

Hare Majesteit de Koningin bezocht daarna de ziekenboeg en sprak met het medische team. Vervolgens nam ze deel aan activiteiten met de kinderen en ontmoette enkele tieners van 15 tot 18 jaar, begeleid door een volwassene.

Het bezoek eindigde met een herinneringsfoto en een choreografie uitgevoerd door de kinderen voor het vertrek van Hare Majesteit de Koningin.

“Het is voor ons een groot voorrecht om dit jaar te kunnen genieten van de Punctuele Hoge Bescherming van Hare Majesteit en een enorme eer om haar te mogen verwelkomen in Camp Tournesol. Deze week voor kinderen maakt deel uit van onze derde missie: het ondersteunen van patiënten en hun families. Het is een kans om aandacht te vestigen op deze missie en iedereen te bedanken die met ons samenwerkt om dit te realiseren,” aldus Bruno Colmant, CEO van Stichting tegen Kanker.

Kom in beweging, het is goed voor je gezondheid!

Tijdens de week kunnen kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten, aangepast aan hun leeftijd en medische toestand. Het thema van dit jaar is “De Olympische Spelen”, wat een geweldige kans biedt om met de kinderen te praten over het belang van lichaamsbeweging, zelfs tijdens de behandeling.

Er zijn verschillende activiteiten gepland rond dit thema, met als hoogtepunt de aanwezigheid van Vincent Vanasch, Belgische internationale hockeykeeper, die op dinsdag 2 juli een initiatie hockey geeft aan de kinderen.

De week wordt afgesloten met een show voor en door de kinderen.

Ondertussen gaan de behandelingen gewoon door

Tijdens deze week kunnen de jongeren even ontsnappen aan de ziekenhuisomgeving, terwijl ze hun behandelingen voortzetten in het kamp. Dankzij de aanwezigheid van medewerkers van verschillende kinderoncologische afdelingen is er geen onderbreking in hun zorgtraject.

Alles wordt in het werk gesteld om van het kamp een tijd van ontspanning en plezier te maken, ondanks de behandeling. Dit is soms een echte uitdaging voor het begeleidend personeel, dat dag en nacht medische zorg biedt met o.a. bloed- en bloedplaatjestransfusies, chemotherapie, speciale aandacht voor infectierisico’s, enz.

Kinderkanker in België

In België zijn kankers bij kinderen (<15 jaar) gelukkig zeldzaam (minder dan 1% van alle kankers). In 2021 waren er 335 nieuwe gevallen bij kinderen van 0-14 jaar. (*) De meest voorkomende vormen zijn leukemie, tumoren van de hersenen en het centrale zenuwstelsel en lymfomen (lymfeklierkanker), die samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen uitmaken.  In de afgelopen 40 jaar is het genezingspercentage aanzienlijk verbeterd. Vandaag de dag kan meer dan 80% van de kinderen met kanker worden genezen, vergeleken met minder dan 50% vóór de jaren 1970. Er is dus hoop voor de toekomst!

(*)Stichting Kankerregister, Brussel, 2023

Andere RESSOURCES