Belgian Cats spelen benefietwedstrijd tegen Duitsland op 14 juni in Oostende voor Stichting tegen Kanker

Belgian Cats spelen benefietwedstrijd tegen Duitsland op 14 juni in Oostende voor Stichting tegen Kanker

Voor het tweede jaar op rij engageren de Belgian Cats, het nationale damesbasketbalteam, zich als trotse ambassadrices van Stichting tegen Kanker, met als hoogtepunt een bijzondere benefietwedstrijd
op 14 juni 2025 in de COREtec Dôme in Oostende tegen Duitsland.

Deze zogenaamde “uitwuifwedstrijd”, voorafgaand aan het Europees Kampioenschap, staat volledig in het teken van de strijd tegen kanker. Een deel van de opbrengst van de ticketverkoop gaat rechtstreeks naar Stichting tegen Kanker.

Stefan Garaleas, Secretaris-Generaal Basketball Belgium:“We zijn enorm verheugd om deze samenwerking met Stichting tegen Kanker verder te zetten. Onze speelsters dragen de titel van ambassadrice met veel trots. Iedereen kent wel iemand die getroffen is door deze vreselijke ziekte. Daarom gaat een deel van de opbrengst van de oefenwedstrijd tegen Duitsland naar de organisatie.”

De samenwerking benadrukt niet alleen het maatschappelijk engagement van de Belgian Cats, maar vestigt ook de aandacht op het cruciale werk van Stichting tegen Kanker rond wetenschappelijk onderzoek, preventie en steun aan mensen met kanker en hun omgeving.

Symbolische acties voor en tijdens de wedstrijd

Voorafgaand aan de wedstrijd zullen de speelsters tijdens de opwarming T-shirts dragen met daarop de namen van de 12 meest voorkomende kankers bij vrouwen in het Engels.

Hiermee willen de Belgian Cats alle patiënten en hun naasten een hart onder de riem steken, en het bewustzijn vergroten over de verschillende vormen van kanker. Het gaat – in volgorde van meest naar minst voorkomend – om:

  1. Borstkanker – Breast cancer
  2. Longkanker – Lung cancer
  3. Darmkanker – Colorectal cancer
  4. Huidkanker – Skin cancer
  5. Baarmoederkanker – Uterine Cancer
  6. Pancreaskanker – Pancreatic cancer
  7. Non-Hodgkin lymfoom – Non – Hodgkin lymphoma
  8. Leukemie – Leukemia
  9. Hoofd- en halskanker – Head and neck cancer
  10. Eierstokkanker – Ovarian cancer
  11. Schildklierkanker – Thyroid cancer
  12. Nierkanker – Kidney cancer

Tijdens de wedstrijd zelf zullen de speelsters in aangepaste shirts spelen, met op de rug een persoonlijke
naam of een krachtterm, als steunbetuiging aan iemand in hun omgeving die getroffen is door kanker of als boodschap van hoop. Een overzicht van de rugboodschappen:

  • Ine JorisMoeke
  • Laura VilcinskasBorgers
  • Emma MeessemanMarleen
  • Antonia DelaereSimons
  • Marie VervaetBender
  • Becky MasseyResilient
  • Zhen VerburgtSchoonvaere
  • Bethy MunungaFaith
  • Elise RametteDe Cuyper
  • Renée DenysMoeke lief
  • Nastja ClaessensBrave
  • Maxuella Lisowa-MbakaStrong
  • Alicia CourthiauCourage
  • Julie VanlooRebekka
  • Julie AllemandBelieve
  • Kyara LinskensResilience

Met deze persoonlijke boodschappen willen de Belgian Cats kracht en solidariteit uitstralen naar iedereen die geraakt wordt door kanker. De partners (Lotto, Crelan, DHL, Decathlon en Be Gold) van de Belgian Cats hebben ook besloten om hun logo uniform in het blauw te zetten op de shirts voor deze unieke wedstrijd.

Koen Van Impe, CEO van Stichting tegen Kanker: “Onze slogan ‘Van Hoop naar Overwinning’ is hier meer dan ooit van toepassing. We zijn bijzonder trots op onze ambassadrices. Ze strijden niet alleen op het veld, maar ook mee in de strijd tegen kanker. We zijn heel blij dat ze alles op alles tegen Duitsland zullen zetten ten voordele van Stichting tegen Kanker.”

De Belgian Cats tonen opnieuw dat topsport en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand kunnen gaan. Samen met hun fans maken ze zich sterk voor een toekomst waarin kanker steeds beter voorkomen, behandeld en overwonnen kan worden.
Info op website.

Minisymposium over lichaamsbeweging

In de namiddag van 14 juni organiseert Stichting tegen Kanker tegelijkertijd een minisymposium “Throw a Ball, Change the Game: The Power of Movement” in de COREtec Dôme van Oostende over het belang van lichaamsbeweging. Beweging kan het verschil maken. Vóór, tijdens en na kanker. Tijdens dit mini-symposium laten sprekers zien hoe fysieke activiteit hoop, kracht en herstel kan bieden. Met presentaties en getuigenissen van gezondheidsexperts, topsporters – zoals Thomas Van der Plaetsen, Olympisch atleet en Sofie Hendrickx, ex-Belgian Cat – en ex-patiënten die bewijzen: wie beweegt, verandert het spel.

Klik hier voor het volledige programma.