AYA EVELINE

AYA EVELINE

Bekijk onze documentaire AYA EVELINE en stap binnen in het leven van deze jonge vrouw vol passie voor kinderrechten, sociaal werk, jeugdzorg en jeugdonderzoek.

Terwijl de samenleving vaak denkt aan kanker als een ziekte die vooral ouderen treft, onthult Eveline’s persoonlijke reis dat deze uitdaging ook veel jongere levens op hun kop zet, net wanneer ze op het punt staan om hun carrière te starten, een gezin te stichten of zichzelf te vestigen.

Dit is het verhaal van AYA Eveline, waar pijn en eenzaamheid hand in hand gaan met veerkracht en humor, en waar de impact van kanker op jongvolwassenen en hun omgeving een stem krijgt die gehoord, gezien en begrepen moet worden.

Eveline’s zoektocht naar hoop en steun is een spiegel voor velen in een vergelijkbare situatie. Met de kracht van haar verhaal en met de steun van de Stichting tegen Kanker, wil ze met de documentaire de aandacht vestigen op het cruciale belang van aangepaste psychosociale ondersteuning, zowel van informele als professionele zorgverleners voor AYA’s die te maken krijgen met deze wellicht meest uitdagende periode in hun leven.

Adolescenten en jongvolwassenen (AYA’s) die momenteel behandeld worden voor kanker of die de behandeling voor kanker hebben afgerond, hebben andere emotionele en sociale behoeften dan hun jongere en oudere lotgenoten. Deze groep, bekend als AYA’s (Adolescenten & Young Adults) in de leeftijd van 16 tot 35 jaar, wordt geconfronteerd met een levensveranderende strijd die hun toekomstplannen overhoop gooit.

In deze documentaire zie je dat ze samen met haar partner hun droomhuisje verbouwt, afgewisseld door reisavonturen en omringd door vrienden die samen met hen het leven vieren. Ze dromen hardop van kindjes. Net wanneer alles op rolletjes lijkt te lopen, wordt hun geluk verstoord door een onverwachte, donkere wending: Eveline heeft borstkanker. De jonge vrouw weigert toe te geven aan wanhoop. In plaats daarvan omarmt ze het proces van de ziekte en besluit ze haar ervaringen vast te leggen in een krachtige documentaire.

Stichting tegen Kanker stelt je graag de beklijvende documentaire “AYA EVELINE voor, waar de impact van kanker op jongvolwassenen en hun omgeving een stem krijgt die gehoord, gezien en begrepen moet worden.

Ontdek de documentaire gemaakt door Spindokter en Startmotion.

Elk jaar worden ongeveer 1700 jonge volwassenen in België geconfronteerd met de harde realiteit van kanker. (België: 1783 / Vlaanderen: 1001)

Stichting tegen Kanker ijvert mee voor speciale diensten en hulpmiddelen om tegemoet te komen aan de unieke emotionele behoeften van AYA’s die voor kanker worden behandeld. Stichting tegen Kanker financiert en verdeelt de uitgaven ‘JONG EN KANKER’ met getuigenissen en verhalen van andere jongeren en ‘DE LIEFDEVOLLE MANAGER’ met ervaringen en tips van ouders van jongeren met kanker. Beiden een initiatief van de vzw Care4AYA en beschikbaar op de oncologische afdelingen in de ziekenhuizen en via Kankerinfo. Dit met de steun van de spelers van de Nationale Loterij. Binnenkort komt er ook een apart luik voor deze doelgroep op de website van Stichting tegen Kanker.

Andere RESSOURCES