5 zaken die je moet weten over kankeronderzoek

5 zaken die je moet weten over kankeronderzoek

In 2024 vieren we bij Stichting tegen Kanker onze 100ste verjaardag! Om deze mijlpaal te vieren, geven we een flinke impuls aan de financiering van kankeronderzoek. Want kankeronderzoek is van vitaal belang: het redt letterlijk levens. Hier zijn vijf dingen die je moet weten over onze topprioriteit en belangrijkste missie: kankeronderzoek.

1. Kankeronderzoek redt levens

Dankzij aanzienlijke vooruitgang in kankeronderzoek in België hebben meer dan 472.000 mensen de ziekte overleefd in de afgelopen tien jaar. Vandaag is onze ambitie om onze steun aan wetenschappelijk onderzoek te intensiveren en twee keer zo snel vooruitgang te boeken. Ons doel is ambitieus: we willen het overlevingspercentage niet met 5 maar met 10% verhogen tegen 2040.

2. Al 1000 onderzoeksprojecten ondersteund

Sinds de late jaren ’80 hebben we geïnvesteerd in bijna 1000 onderzoeksprojecten, met een uiteenlopende onderwerpen in fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Het werk van onderzoekers die wij steunen heeft herhaaldelijk geleid tot belangrijke doorbraken in de behandeling van kanker. Een sprekend voorbeeld hiervan is immunotherapie.

3. Een recordbedrag van 35 miljoen euro in 2024

Voor onze 100ste verjaardag investeren we in 2024 een uitzonderlijk bedrag van maar liefst 35 miljoen euro in kankeronderzoek. Dat is 10 miljoen euro meer dan in 2022 en een eerste stap naar nog grotere investeringen in de komende jaren. Deze investeringen werpen hun vruchten af: de ene ontdekking leidt tot de andere, het ene idee inspireert het andere, en voor je het weet, is er een nieuwe doorbraak die talloze levens redt.

De wereld van kankeronderzoek is voortdurend in ontwikkeling, in het voordeel van iedereen die vandaag of morgen met de ziekte te maken krijgt. Dankzij kankeronderzoek kan men meer levens redden en geven we steeds meer mensen de hoop om de geruststellende woorden te horen: “Ja, er is een behandeling.”

4. Dankzij gulle giften mogelijk gemaakt

Onze financiering gaat in de eerste plaats naar kankeronderzoek en is alleen mogelijk dankzij de gulle donaties van onze donateurs, partners en erflaters. Donaties en legaten helpen wetenschappers om kanker steeds beter te begrijpen, op te sporen en effectiever te behandelen. Waardoor steeds meer levens worden gered. Daarom een oprechte dankjewel aan al onze donateurs!

5. Nieuw: ons Team Hope

We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder het te hebben over Team Hope. Dit team, opgericht ter gelegenheid van onze 100ste verjaardag, zet de mensen in de schijnwerpers die achter de schermen werken, zoals onderzoekers, maar ook artsen en andere zorgverleners in de oncologie die dag na dag hun beste beentje voorzetten om behandelingen te vinden en patiënten te genezen.

Dit team van zo’n veertig mensen symboliseert hoop. De hoop om hoop om te zetten in overwinning.

Wil je een steentje bijdragen aan onderzoek en meehelpen om levens te redden?

Andere RESSOURCES