Stoemp parmentier

Stoemp parmentier

Gemakkelijk te maken en aangenaam om te eten.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Herfst
Herfst
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 10 aardappelen
  • Water
  • Peper
  • 4 wortelen
  • Een snufje gejodeerd zout
  • 1 el nootmuskaat
  • 380 g kalfsgehakt

Voorbereiding

Schil de aardappelen en de wortelen. Snij de aardappelen in stukken en de wortelen in schijfjes. Doe ze in een kookpan en giet er water bij tot alles net onder staat.
Laat koken tot de aardappelen en wortelen gaar zijn. Je kunt dat controleren door erin te prikken met een scherp mes. Als je het er gemakkelijk weer uit kunt trekken, zijn ze gaar. Anders zal je ze nog enkele minuten langer moeten laten koken. Giet de groenten af en doe ze in een kom. Bewaar het kookvocht.
Prak de groenten fijn met een vork of pureestamper en doe er 100 ml kookvocht bij. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer goed.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kruid het gehakt naar smaak. Verdeel het gehakt over de bodem van een (bij voorkeur glazen) ovenschaal en schep er de stoemp op.
Leg er een vel aluminiumfolie over en schuif de schotel voor 60 minuten in de oven. Serveer warm op platte borden.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Tips :

Let op met verse muskaatnoot wanneer je die raspt. De stukjes kunnen storend zijn.

Dit is een recept van Safae Metmari, tijdens haar stage diëtiek aan de Iris Ziekenhuizen Zuid, voor de Hogeschool Lucia de Brouckère in Brussel.

Meer inspiratie