Glaasjes met komkommer, munt en basilicumcrème

Glaasjes met komkommer, munt en basilicumcrème

Deze komkommerverrine met munt en een romige basilicumcrème is een verfrissend voorgerecht dat de eetlust opwekt. Het is eenvoudig te bereiden en ideaal voor mensen met kanker die op zoek zijn naar lichte, smaakvolle gerechten.
Veranderde smaak
Veranderde smaak
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 1½ komkommer
  • 1/2 citroen
  • 1 el plattekaas
  • 5 basilicumblaadjes
  • Peper van de molen
  • 20 ml room
  • 2 tl suiker
  • Gejodeerd zout uit de molen
  • 10 muntblaadjes

Voorbereiding

Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Doe deze in een blender samen met de gewassen muntblaadjes en het citroensap. Mix tot een gladde, romige textuur. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het komkommermengsel over 4 kleine glaasjes. Zet ze ongeveer 30 minuten in de koelkast om goed te laten afkoelen.
Meng in een kom de verse kaas met de lichte room en de fijngehakte basilicumblaadjes. Klop lichtjes tot een luchtige, gladde crème.
Lepel net voor het serveren een beetje basilicumcrème bovenop elke verrine. Werk eventueel af met een blaadje munt of basilicum.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Tip :

Je kunt de munt of het basilicum in nog andere bereidingen gebruiken.

  • Munt: Mojito zonder alcohol, tabouleh, muntthee, aardbeiensmoothie
  • Basilicum: Bavarois met citroen, pesto, pizza en pastasaus.

Dit is een recept van Safae Metmari, tijdens haar stage diëtiek aan de Iris Ziekenhuizen Zuid, voor de Hogeschool Lucia de Brouckère in Brussel.

Probeer ook onze spinaziesmoothie met munt, een verkwikkende en voedzame drank voor elk moment van de dag.

Meer inspiratie