Appelbol

Appelbol

Een smakelijke, makkelijk te bereiden en energierijke snack. Een lekker ontbijt of dessert voor wie weinig eetlust heeft. Kan warm of koud gegeten worden, en is ook zeer lekker met een bolletje ijs.

Ingrediënten

  • 2 appels
  • bladerdeeg ( 4 x 12 cm op 12 cm)
  • 4 el. suiker
  • 4 el. bruine- of basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kl. bloem
  • snuifje kaneel

Voorbereiding

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan met de suiker en kaneel en laat 10 minuten zachtjes koken tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Laat afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er cirkels van ongeveer 10 cm diameter uit met een uitsteekvorm of een omgekeerd kommetje. Leg een lepel appelcompote in het midden van elke cirkel.
Vouw elk cirkeltje dubbel tot een halve maan. Druk de randen dicht met een vork. Bestrijk de bovenkant met de losgeklopte eidooier voor een mooie glans.
Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat even afkoelen voor het serveren. Deze appelflapjes zijn zowel lauw als koud heerlijk, afhankelijk van de voorkeur en tolerantie.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Dit is een recept uit het eindwerk van Christophe Godefroidt, ontwikkeld in samenwerking met de opleiding bachelor in de voedings- en dieetkunde, Katholieke Hogeschool VIVES en met Stichting tegen Kanker.

Zin in een ander dessert met appel ? Probeer dan ook onze appelcrumble – een krokant en smeuïg nagerecht dat altijd in de smaak valt.

Meer inspiratie