Aardbeienshake

Aardbeienshake

Deze aardbeienmilkshake is een romige, fruitige en verfrissende drank. Speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker, is hij ideaal bij verminderde eetlust of smaakveranderingen. Licht verteerbaar en snel klaar, perfect als voedzaam tussendoortje.
Aardbeienshake
5 MINUTEN
Milkshake
Milkshake
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 300 g aardbeien (zonder kroontjes)
  • 8 bolletjes vanilleroomijs
  • 600 ml volle melk
  • 60 ml grenadinesiroop

Voorbereiding

Was de aardbeien grondig, verwijder de kroontjes en snijd ze doormidden als ze groot zijn. Voor een extra gladde textuur kun je ze pureren en eventueel zeven.
Doe de aardbeien, vanille-ijs, volle melk en grenadinesiroop in een grote kom. Mix alles 1 à 2 minuten tot een luchtig, glad en homogeen mengsel.
Is de milkshake te dik? Voeg wat melk toe. Te vloeibaar? Voeg een extra bolletje ijs toe. Pas ook de hoeveelheid siroop aan naar smaak.
Giet in een groot glas. Werk af met een verse aardbei of een scheutje siroop voor een mooie presentatie.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Voor een extra gladde shake: pureer de vruchten eerst en zeef ze door een kunststof zeef.

Energie: 363 kcal – Eiwitten: 9.7g per portie

Variatie

Frambozenshake: Vervang de aardbeien door frambozen.
Blauwe bessenshake: Vervang de aardbeien door blauwe bessen.
Bosvruchtenshake: Vervang de aardbeien door een combinatie van frambozen, aardbeien en blauwe bessen.
Perzikshake: Vervang de aardbeien door 1 rijpe perzik, gepeld en ontpit.
Mangoshake: Vervang de aardbeien door ½ rijpe mango en voeg 1 tl limoensap toe.

Bewaartips

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak. Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook deze bosbessenshake– een fruitig en even voedzaam alternatief.

Meer inspiratie