vzw Inloophuis voor mensen met kanker in Leuven (2024)

vzw Inloophuis voor mensen met kanker in Leuven (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Creatieve therapie voor mensen met kanker
  • Selectiejaar: 2024
  • Organisatie: vzw Inloophuis voor mensen met kanker in Leuven
  • Toegekend bedrag: €3500

Creatieve therapieën kunnen helpen om moeilijke emoties en intense ervaringen bespreekbaar en deelbaar te maken, met hulpverleners of naasten, om zo de intense gevolgen van een kankerproces te verwerken. In een groepssetting kunnen deelnemers bovendien een band opbouwen en verbinding ervaren.

In 2023 organiseerde het Inloophuis als proefproject een eerste reeks “beeldende therapie” onder leiding van Eef Ameel, psycholoog, beeldend therapeut en docent aan hogeschool PXL. Tijdens de sessies leerden de deelnemers hoe ze hun gevoelens en kunnen uitdrukken met behulp van verschillende artistieke materialen. Dankzij de professionele en persoonlijke aanpak van de therapeute werkte dit als een ondersteunend en helend proces. Na de unaniem positieve reacties van de deelnemers willen we deze hulpverlening graag verderzetten, zowel voor jongeren als voor volwassenen.

Daarnaast willen we ook “muziektherapie” inzetten, in het bijzonder voor jongeren. Zij vinden het soms moeilijk om hun zorgen en angsten te delen met een hulpverlener of naasten. Muziektherapie kan helpen om hun gevoelens en ervaringen bespreekbaar te maken. Muziek kan troostend, helend en verbindend zijn. Het Inloophuis organiseerde een geslaagde proefsessie voor jongeren met muziektherapeute Fien Sleeuwagen (KU Leuven en het Lemmensinstituut) en wil in de toekomst met haar verderwerken. Zij gebruikt verschillende muzikale technieken om te verbinden en creëert een veilige omgeving waarin ieders emoties geuit kunnen worden.