Team van Sandra Van Lint (2023)

Team van Sandra Van Lint (2023)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: REACTION: A modular mRNA-encoded artificial receptor for focused reignition of anti-cancer immune responses
  • Selectiejaar: 2023
  • Organisatie: UGent
  • Toegekend bedrag: 400 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

De meeste kanker immuuntherapieën van vandaag hebben één gemeenschappelijk doel: zo veel mogelijk geactiveerde T-cellen, de soldaten van ons immuun systeem, te laten binnendringen in de tumor om zo gericht kankercellen te doden. Echter, de lokale omgeving in de tumor is zeer onherbergzaam voor T-cellen. Bovendien worden de weinige T-cellen die toch in staat zijn de tumor binnen te dringen, verlamd door de kankercellen. Deze verlamming kan heel efficiënt worden teruggeschroefd met zogenaamde checkpoint inhibitoren. Hierdoor vormen checkpoint inhibitoren vrijwel de meest gebruikte immuuntherapie als behandeling van vaste tumoren. Helaas heerst er in de meeste tumoren een schaarste aan T-cellen. In dergelijke immuun “koude” tumoren kunnen checkpoint inhibitoren hun effect niet uitoefenen.

Met ons onderzoek willen we net dit probleem van “koude” tumoren aanpakken. We hebben reeds aangetoond dat welbepaalde witte bloedcellen, wanneer specifiek geactiveerd, in staat zijn om een T-cel arme tot een T-cel rijke tumor om te vormen. In dit nieuwe project willen we een RNA-technologie ontwikkelen om dit effect op een krachtigere maar ook veilige manier te bereiken. De ontwikkelde RNA-technologie laat ons toe deze welbepaalde witte bloedcellen slim te herprogrammeren. Ons doel is hiermee om de uitgedoofde afweer in de kankerpatiënt opnieuw aan te wakkeren alsook de volle kracht van immuun checkpoint inhibitoren te ontketenen. Met dit project kunnen we meer patiënten betere perspectieven bieden.