Team van Professor Vincent Bours (2018)

Team van Professor Vincent Bours (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Analysis of circulating biomarkers associated with patient’s immune status to predict response to chemotherapy in early breast cancer
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Université de Liège
  • Toegekend bedrag: 285 000 €
  • Duurtijd financiering: 3 jaar

Team van Professor Vincent Bours

Borstkanker komt erg vaak voor, een vrouw op negen loopt het risico. Na de chirurgische verwijdering van de tumor, wordt vaak een chemotherapiebehandeling gegeven om het risico op hervallen te verkleinen en de genezingskansen te verhogen. Maar slechts 50% van de patiëntes reageert op die chemotherapie. Biomarkers vinden die de respons op de behandeling voorspellen zou dus van groot belang zijn om het te gebruiken type van chemotherapie te selecteren uit de verschillende mogelijkheden, maar ook om nutteloze behandelingen te vermijden.

De doelstelling van het project is om de dosering van verschillende moleculaire parameters te gebruiken in het bloed dat werd afgenomen bij de diagnose om de respons op de behandeling te voorspellen. De elementen gedoseerd in het bloed geven de toestand van het immuunsysteem van de patiëntes weer, want we weten dat dat systeem een sleutelrol speelt in de reactie op de chemotherapie.