Team van Professor Stanislas Goriely (2018)

Team van Professor Stanislas Goriely (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Understanding the critical role of mRNA stability control in oncogenesis and its impact on anti-tumoral immune responses
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Université Libre de Bruxelles
  • Toegekend bedrag: 405 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Team van Professor Stanislas Goriely

Ontsteking is een normale reactie van het organisme op een agressie. Wanneer echter de ontstekingsprocessen blijven duren of onvoldoende onder controle raken, kunnen ze ziektes veroorzaken en de ontwikkeling van tumoren bevorderen.

Er bestaan verschillende mechanismes die de intensiteit en de duur van de ontstekingsprocessen regelen. We hebben voorafgaandelijk de centrale rol aangetoond van een eiwit dat de stabiliteit regelt van messenger-RNA dat codeert voor de ontstekingsmediatoren.

Heel wat bewijs geeft aan dat diezelfde processen zwaar worden verstoord door kanker. Binnen het kader van dit project gaat onze aandacht uit naar de rol van die mechanismes in de initiatie en de ontwikkeling van de tumoren.

Dankzij dit werk zullen we de interacties tussen de immuuncellen en de tumorcellen beter begrijpen, tijdens verschillende stadia van de ziekte, alsook nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen identificeren.