Team van Professor Pieter Mestdagh (2018)

Team van Professor Pieter Mestdagh (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: The role of the neuroblastoma-specific long non-coding RNA NESPR in neuroblastoma tumor development
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: UGent
  • Toegekend bedrag: 486 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Team van Professor Pieter Mestdagh

Onderzoek naar de processen betrokken bij de ontwikkeling van tumorcellen heeft zich voornamelijk toegespitst op de studie van boodschapper RNA moleculen die coderen voor eiwitten. Recente studies hebben aangetoond dat onze cellen ook duizenden RNA moleculen produceren die niet coderen voor eiwitten. Deze niet-coderende RNAs zijn verstoord in tumorcellen en kunnen bijdragen tot de ontwikkeling en progressie van kanker.

Dit project focust op een nieuw niet-coderend RNA, NESPR, dat specifiek tot expressie komt in neuroblastoomtumoren en belangrijk is voor de groei van neuroblastoom tumorcellen. De rol van NESPR in de ontwikkeling en progressie van neuroblastoom zal verder bestudeerd worden in verschillende experimentele modellen, zowel in vitro als in vivo. Inzichten die voortvloeien uit dit onderzoek kunnen bijdragen tot nieuwe therapeutische opties voor de behandeling van neuroblastoompatiënten.