Team van Professor Pierre van der Bruggen (2018)

Team van Professor Pierre van der Bruggen (2018)

Bescrhijving van het project

  • Titel van het project: How to promote sustained antitumor CD8 T cell responses? A focus on transcription factors
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: de Duve Institute 
  • Toegekend bedrag: 599 399 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Team van Professor Pierre van der Bruggen

Immuuntherapie is een belangrijke onderzoekspiste geworden in de oncologie. Een beter inzicht in de interacties van de tumor met zijn micro-omgeving zou kunnen leiden tot nieuwe therapieën voor de patiënten van wie de kanker niet reageert op de bestaande behandelingen. Wij zijn specifiek geïnteresseerd in het immuunsysteem en in de dodende cellen, de T-lymfocyten.

De globale doelstelling van dit project is een beter inzicht te krijgen in de mechanismes die een immuuntherapie minder doeltreffend maken. In modellen met muizen die drager zijn van een tumor, zullen we op zoek gaan naar genen die een efficiënte infiltratie van menselijke T-lymfocyten in een menselijke tumor mogelijk maken. Sommige tumoren verhinderen inderdaad de penetratie van immuuncellen. De T-lymfocyten raken snel uitgeput binnen een tumor.

We zullen de genen identificeren die deze uitputting voorkomen. We gaan ook diepgaande analyses uitvoeren van geïsoleerde T-lymfocyten van tumoren die werden weggehaald bij patiënten, om markers van de uitputting van de T-lymfocyten te identificeren.