Team van professor Michel Delforge (2018)

Team van professor Michel Delforge (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Unravelling the mechanisms of drug resistance to proteasome inhibitors to optimize treatment in patients with multiple myeloma
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: KU Leuven
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Team van professor Michel Delforge

Multipel myeloom (MM) is de tweede meest frekwente beenmergkanker. MM is een ziekte die ernstige symptomen geeft zoals botafbraak en deze ziekte kan helaas nog niet worden genezen bij de overgrote meerderheid van de patiënten. Momenteel zijn er verschillende nieuwe klassen van geneesmiddelen voor de behandeling van MM.

Een belangrijke klasse zijn de proteasoom inhibitoren waarvan er actueel 3 (bortezomib, carfilzomib, ixazomib) worden gebruikt bij de behandeling van MM. Momenteel is het nog niet mogelijk om de behandeling af te stemmen op de gevoeligheid van de ziekte. Dit onderzoeksproject wil via een nieuwe genetische techniek (CRISPR) nakijken op cellijnen, maar ook op cellen van MM patiënten, welke factoren in de myeloom cel een rol spelen in de gevoeligheid en resistentie voor de proteasoom inhibitoren. Een optimaler gebruik van deze geneesmiddelen zal in eerste plaats de patiënt helpen, maar ook de maatschappij door een betere kostenbeheersing van het medicatie budget.