Team van Professor Mathieu Bollen (2018)

Team van Professor Mathieu Bollen (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Targeting a timer-integrator of cell cycle checkpoint signaling for mesothelioma therapy
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: KU Leuven
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 2 jaar

mathieubollen

Mesothelioma is een aggressieve kanker die zich ontwikkelt vanuit een dunne weefsellaag (mesothelium) die interne organen bedekt. De prognose voor mesothelioma-patiënten is veelal ontmoedigend en de behandelingsopties zijn beperkt.

Wij hebben recent een moleculaire tijdschakelaar ontdekt die een essentiële rol speelt bij het corrigeren van fouten in het erfelijk materiaal (DNA) en de celdeling, twee sleutelprocessen waarop bestaande mesothelioma-therapieën inwerken. Het niet tijdig uitschakelen van deze zogenaamde ‘BUB1 trigger’ verhoogt de gevoeligheid voor cytotoxische therapieën en leidt tot celdood.

Met dit project stellen we voor om verlenging van de BUB1 trigger te onderzoeken als basis voor een nieuwe mesothelioma-behandeling. Enerzijds zullen we de eigenschappen van de BUB1 trigger in gezonde cellen en kankercellen vergelijken. Anderzijds stellen we voor om moleculen te identificeren die interfereren met het tijdig uitschakelen van de BUB1 trigger. Deze moleculen zullen vervolgens in celculturen en in muismodellen worden getest voor hun efficientie in het selectief doden van mesothelioma-cellen.