Team van Professor Maarten Albersen (2020)

Team van Professor Maarten Albersen (2020)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Developing personalized treatment for advanced penile cancer trough establishment of Patient-Derived Tumor Xenografts (PDTXs)
  • Selectiejaar: 2020
  • Organisatie: KU Leuven
  • Toegekend bedrag: 395 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Peniskanker is een zeer zeldzame vorm van kanker met een incidentie van 1/100.000. Mede daardoor is er onvoldoende onderzoek gebeurd naar de onderliggende ontstaansmechanismen van en naar de mechanismen die aanleiding geven tot en uitzaaiing van dit kankertype. Bijgevolg zijn er helaas onvoldoende effectieve behandelingsmogelijkheden voorhanden. Hedentendage moeten we dus gebruik maken van klassieke chemotherapie-combinaties welke niet alleen weinig effectief zijn, maar ook vaak ernstige bijwerkingen veroorzaken. In dit onderzoeksvoorstel willen we de drijvende mechanismen achter peniskanker onderzoeken door middel van hoogtechnologische DNA- en moleculaire analyses. Met deze informatie willen we vervolgens bekijken welke veelbelovende kandidaten er zijn om met doelgerichte therapie te gaan aanpakken.

Om dit gedetailleerder te onderzoeken maken we cellijnen en proefdiermodellen -onder andere in muizen met een menselijk immuunsysteem door gebruik te maken van tumorweefsel van patiënten, welke toelaten zeer accuraat de tumor in zijn ‘natuurlijke omgeving’ na te bootsen. In deze modellen zullen we bovenstaande doelgerichte– en immuunbehandelingen testen, om te bepalen welke verder getest kunnen worden in klinische studies.