Team van Professor Kris Thielemans (2018)

Team van Professor Kris Thielemans (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: TriMixDC-NEO
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Vrije Universiteit Brussel
  • Toegekend bedrag: 300 000 €
  • Duurtijd financiering: 3 jaar

Team van Professor Kris Thielemans

We wensen een zeer gepersonaliseerde immuuntherapie te ontwikkelen. We zullen ons aanvankelijk toeleggen op dikke darm kanker, maar een identieke behandelingswijze kan ook ontwikkeld worden voor andere types kanker. Met behulp van zeer geavanceerde technieken, kan men het DNA of de genetische informatie van kankercellen onderzoeken en de volledige sequentie van het DNA achterhalen.

De genetische informatie van kankercellen is heel verschillend van de genetische informatie van normale cellen. We zullen gebruikmaken van deze verschillen om een heel specifiek, op-maat-gemaakt vaccin te ontwikkelen waardoor de immuuncellen de tumorantigenen op het oppervlak van kankercellen zullen herkennen.

Met dit vaccin zullen we trachten het immuunsysteem van de patiënt dermate te stimuleren zodat selectief de tumorcellen worden vernietigd. Tijdens het verloop van dit project zullen we onderzoeken of we de selectie van de doelwit antigenen nog kunnen verbeteren zodat de we deze vorm van therapie nog sneller en efficiënter kunnen toepassen.