Team van Professor Katia Castetbon (2023)

Team van Professor Katia Castetbon (2023)

Beschrijving van het project

    • Titel van het project: Bevorderen van gezonde en milieuvriendelijke dranken bij leerlingen in het basisonderwijs: verspreiding van de preventiemiddelen die werden ontwikkeld voor de studie “DRINK – Buvons autrement !
    • Selectiejaar van het project: 2023
    • Organisatie: ULB
    • Toegekend bedrag: 49 935 €
    • Duurtijd financiering: 2 jaar

Zoete dranken zijn risicofactoren voor zwaarlijvigheid en de ontwikkeling van bepaalde kankers op volwassen leeftijd, en dragen bij tot het suikergehalte van het dieet van kinderen, vooral in Franstalig België. Het doel van dit operationele project is om in 40 basisscholen gezondheids- en milieuvriendelijke dranken te promoten met behulp van reeds ontwikkelde instrumenten. De instrumenten zijn afkomstig van de “DRINK” cluster randomised controlled trial, die als doel had om voedings- en duurzaamheidsgebaseerde interventies te evalueren om de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen en de consumptie van kraanwater onder basisschoolkinderen te verhogen.

In de eerste fase worden de instrumenten verder ontwikkeld aan de hand van de reeds verzamelde gegevens en door middel van interviews met DRINK 2021-2023 scholen, nieuwe scholen en gezondheidsbevorderende diensten op scholen. De actie wordt vervolgens uitgerold naar 40 scholen. De deelname aan de actie en de tevredenheid van de verschillende actoren zullen worden geëvalueerd. Uiteindelijk zou een toolkit die zijn doeltreffendheid heeft bewezen in het verminderen van de consumptie van suikerhoudende dranken en wegwerpflessen onder basisschoolkinderen, en die is aangepast aan de context van elke school, op grotere schaal kunnen worden aangeboden in België.