Team van Professor Frédéric Kridelka (2018)

Team van Professor Frédéric Kridelka (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Lymph node profiling in advanced cervical cancer
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Université de Liège
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Het team aan het woord Baarmoederhalskanker kan uitzaaiingen veroorzaken in de lymfeklieren dichtbij de oorspronkelijke tumor. In dat geval bestaat de behandeling uit chemotherapie en radiotherapie. Die aanpak is doeltreffend (> 90%) voor de behandeling e

Baarmoederhalskanker kan uitzaaiingen veroorzaken in de lymfeklieren dichtbij de oorspronkelijke tumor. In dat geval bestaat de behandeling uit chemotherapie en radiotherapie. Die aanpak is doeltreffend (> 90%) voor de behandeling en de lokale controle van de primaire tumor, maar slaagt er niet in om recidieven op afstand te voorkomen. Het zijn echter die recidieven die verantwoordelijk zijn voor de mortaliteit van patiënten met lokaal gevorderde baarmoederhalskanker.

Voor het opstarten van de behandeling, worden de lymfeklieren chirurgisch verwijderd en in het labo geanalyseerd om te bepalen of ze al dan niet zijn aangetast door tumorcellen. Op basis van het resultaat van deze analyse, zal het bestralingsveld worden aangepast om in de mate van het mogelijke de bijwerkingen van de behandeling (lymfoedeem) te beperken.

Ons originele project met innoverende aanpak streeft naar het identificeren van nieuwe markers in de verwijderde lymfeklieren om het latere ontstaan van recidieven op afstand te voorspellen en de behandelingen te optimaliseren.