Team van Professor Eva Lion (2018)

Team van Professor Eva Lion (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: First-in-human autologous dendritic cell immunotherapy engineered to transpresent interleukin-15 and suppress programmed death-1 signaling
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: UZ Antwerpen
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 2 jaar

Team van Professor Eva Lion

Verbetering van eerstelijnsbehandeling voor kankerpatiënten met een hoge kans op herval en beperkte behandelingsopties is een speerpunt binnen ons laboratorium. Kankervaccinatie met lichaamseigen dendritische cellen – gespecialiseerde bloedcellen die afweerreacties tegen kankercellen kunnen opwekken, ook wel dendritische celtherapie genoemd – is een veelbelovende strategie.

We hebben zo’n kankervaccin reeds met succes uitgetest bij leukemiepatiënten en onderzoeken het momenteel bij patiënten met hersen- en longvliestumoren. Met het doel de doeltreffendheid van dit type behandeling te vergroten, ontwierpen we een vernieuwd kankervaccin dat in vitro veelbelovend blijkt. In dit project zullen we voor de eerste keer de haalbaarheid en veiligheid van dit nieuw gepersonaliseerd dendritische celvaccin testen in kankerpatiënten.

We zullen ook onderzoeken hoe dit vaccin het afweersysteem activeert tegen de kankercellen en hoe de behandeling wordt ervaren door de patiënt. Op basis van de resultaten van deze pilootstudie kunnen we een vervolgstudie ontwerpen waarin we kijken hoe werkzaam deze immuuntherapie is in combinatie met standaard kankerbehandelingen.