Team van Professor Christos Sotiriou (2018)

Team van Professor Christos Sotiriou (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Integrative multi-omic analysis: towards treatment de-escalation for early-stage HER2-positive breast cancer
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Institut Jules Bordet
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 2 jaar

Team van Professor Christos Sotiriou

Men schat dat 15 tot 20% van de borstkankers gekenmerkt wordt door hoge hoeveelheden HER-eiwitten aan het oppervlak van de kankercellen. De behandeling van dat type agressieve HER2-positieve borstkankers heeft de voorbije 20 jaar grote therapeutische vooruitgang geboekt, dankzij de toediening van een specifieke behandeling: Herceptin (of trastuzumab). Recent werd voor de behandeling van patiëntes met een HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium een tweede anti-HER2 geneesmiddel goedgekeurd, als toevoeging bovenop de combinatie van standaard chemotherapie met een jaar trastuzumab.

Er blijven echter belangrijke klinische vragen bestaan wat betreft de therapeutische escaladestrategieën (i.e. de toevoeging van nieuwe behandelingen), omdat die schade en onnodige kosten kunnen induceren bij bepaalde patiëntes. Het hoofddoel van dit onderzoeksproject is de behandeling van patiëntes met een HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium te personaliseren, door een stratificatiemodel te ontwikkelen gebaseerd op tumorwijzigingen van het genoom en van de immunitaire micro-omgeving.

Deze meer exacte karakterisering van de HER2-positieve borstkankers zou leiden tot een identificatie van de patiëntes met een uitstekende prognose na standaard chemotherapie in combinatie met een jaar trastuzumab, zonder nood aan therapeutische escalade met een tweede anti-HER2 geneesmiddel.