Team van Professor Christine Desmedt (2018)

Team van Professor Christine Desmedt (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Association between different measures of global and local adiposity with clinico-pathological features, circulating markers, lipidomic profiles and outcome in postmenopausal breast cancer patients treated in the IBCSG 35-07 (SOLE) / BIG 1-07 trial
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: KU Leuven
  • Toegekend bedrag: 300 000 €
  • Duurtijd financiering: 3 jaar

Team van Professor Christine Desmedt

In België heeft de helft van de vrouwen overgewicht of obesitas (body mass index of BMI hoger dan 25 kg/m2). Een hoog BMI gaat samen met een verhoogd risico op de ontwikkeling van borstkanker na de menopauze, alsook met een ongunstige prognose bij borstkankerpatiëntes. De vetcellen of adipocyten lijken verband te houden met dat verhoogde risico.

Bij vrouwen met overgewicht of obesitas zijn de adipocyten in de borsten inderdaad vaak groter en scheiden ze heel wat eiwitten af die de groei van kankercellen zouden kunnen stimuleren. Niettemin worden tot op vandaag borstkankerpatiëntes behandeld zonder rekening te houden met hun BMI, omwille van het gebrek aan doorgedreven onderzoek ter zake.

In dit project gaan we de borstadipocyten analyseren van meer dan 3000 patiëntes behandeld binnen de context van een klinische trial, de grootste cohorte van patiëntes ooit bestudeerd, om die adipocyten beter te omschrijven en hun prognosewaarde te evalueren.