Team van Professor Chris Verslype (2018)

Team van Professor Chris Verslype (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Methylome analysis in circulating tumor DNA to predict baseline or acquired sorafenib resistance in hepatocellular carcinoma patients
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: KU Leuven
  • Toegekend bedrag: 360 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Team van Professor Chris Verslype

Bij het vaststellen van een primaire leverkanker is genezing door middel van een operatie of levertransplantatie meestal niet meer mogelijk. Vaak zijn deze patiënten aangewezen op behandeling met medicatie om het gezwel terug te dringen of de groei ervan tegen te houden. De werkzaamheid van het eerstekeus medicijn in dit geval (sorafenib) is echter niet gegarandeerd.

Bij sommigen geeft het middel gedurende lange tijd controle van de ziekte maar bij anderen werkt het niet of wordt het gezwel na enkele maanden therapie resistent. Gelukkig zijn er naast sorafenib recent enkele alternatieven ontwikkeld. In de toekomst wordt het van cruciaal belang om te kunnen voorspellen welk middel het meest doeltreffend is.

De bedoeling van dit onderzoek is om een bloedtest te ontwikkelen die de gevoeligheid van het gezwel aan sorafenib bepaalt, gebruikmakende van circulerend genetisch materiaal van de tumor en gebaseerd op eerder in vitro onderzoek.