Team van Professor Bart Neyns (2018)

Team van Professor Bart Neyns (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Expanding the potential applications of BRAF and MEK inhibition for the treatment of patients with advanced BRAF V600 wild-type melanoma
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: UZ Brussel
  • Toegekend bedrag: 300 000 €
  • Duurtijd financiering: 3 jaar

Team van Professor Bart Neyns

Immuuntherapieën kunnen levensverlengend werken bij patiënten met een gevorderd melanoom (agressieve huidkanker). Wanneer er bovendien een zogenaamde BRAF-mutatie aanwezig is in de tumor (ongeveer 50% van de gevorderde melanomen), kunnen ook de geneesmiddelen die zich specifiek op deze mutatie richten (de BRAF/MEK-inhibitoren) levensverlengend zijn.

Patiënten met een gevorderd melanoom zonder mutatie van het BRAF-gen (ook ongeveer 50%) kunnen dus enkel een beroep doen op immuuntherapie. In deze groep patiënten vinden we verschillende mutaties (bv. NRAS-mutatie, in 30% van de gevorderde melanomen). Die mutaties kunnen de groei van de kankercellen direct of indirect induceren. BRAF/MEK-inhibitoren zouden doeltreffend kunnen zijn in die bijzondere gevallen. Met dit onderzoek willen wij de doeltreffendheid en veiligheid van die behandelingen bij die specifieke patiënten bestuderen.