Team van Professor Ahmad Awada (2018)

Team van Professor Ahmad Awada (2018)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: The BrainStorm cerebrospinal fluid translational study in patients with CNS metastases from solid tumors: A substudy of the « BrainStorm » Brain Metastases Clinical Research Platform
  • Selectiejaar: 2018
  • Organisatie: Institut Jules Bordet
  • Toegekend bedrag: 200 000 €
  • Duurtijd financiering: 4 jaar

Equipe du Professeur Ahmad Awada

Het is van vitaal belang om vooruitgang te boeken in de kennis over hersenmetastases afkomstig van solide tumoren, om de toekomst van die patiënten te verbeteren. Daarom is een analyse van het genetische materiaal (DNA) van hersenmetastases noodzakelijk. Dat is echter maar zelden mogelijk, omdat je daarvoor een biopsie moet nemen van de hersenen, wat ernstige schade kan toebrengen aan de patiënt.

Wanneer er een uitzaaiing is in de hersenen, kunnen die kankercellen tumoraal DNA vrijgeven aan de cerebrospinale vloeistof (CSF) rond de hersenen. Er kan makkelijk een staal worden genomen van die CSF met een ruggenmergpunctie. De doelstelling van de BrainStorm-CSF studie is te evalueren of de CSF een nuttige tool kan zijn om het tumorale DNA afkomstig van de hersenmetastases te identificeren en te karakteriseren om nieuwe therapeutische doelen te identificeren.