Team van Piette Caroline & De Ville De Goyet Maelle & Dedeken Laurence (2022)

Team van Piette Caroline & De Ville De Goyet Maelle & Dedeken Laurence (2022)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: PRINCESS: PReserving fertility and quality of life IN Belgian female paediatric CancEr SurvivorS
  • Selectiejaar: 2022
  • Organisatie: ULiège, Cliniques universitaires Saint-Luc & HUDERF
  • Toegekend bedrag: 778 005 €
  • Duurtijd financiering: 3 jaar

Bij vrouwen die genezen zijn van kinderkanker is het risico op onvruchtbaarheid een grote zorg en kan het de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden.

Bij meisjes is het effect van lage-intermediaire doses chemotherapie op de vruchtbaarheid nog niet duidelijk vastgesteld. Vóór de puberteit is invriezen van de eierstokken de enige mogelijkheid om de vruchtbaarheid te behouden. Het is echter mogelijk dat deze techniek een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid op lange termijn. Daarom is het van essentieel belang om een beter onderscheid te maken tussen meisjes die baat zullen hebben bij eierstokbevriezing, afhankelijk van de balans tussen de voordelen en risco’s verbonden met deze techniek en hun individuele risico op het ontwikkelen van onvruchtbaarheid. Wij stellen ook voor nieuwe technieken te ontwikkelen voor de vroegtijdige opsporing van eierstokfalen bij vrouwen die van pediatrische kanker zijn genezen.

Het doel van dit nationale, multidisciplinaire project is het behoud van de eierstokken en de levenskwaliteit van overlevenden van pediatrische kanker te verbeteren.