Team van Maarten Albersen (2020)

Team van Maarten Albersen (2020)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project : Developing personalized treatment for advanced penile cancer through establishment of Patient-Derived Tumor Xenografts (PDTXs)
  • Selectiejaar: 2020
  • Organisatie: UZ Leuven
  • Toegekend bedrag: 300 000 €
  • Duurtijd financiering: 5 jaar

Peniskanker (peniel plaveiselcelcarcinoom (PSCC)), is een zeer zeldzame vorm van kanker met een prevalentie van 0.1-1 per 100,000 mensen. Momenteel zijn er beperkte behandelopties beschikbaar, hoofdzakelijk vanwege het gebrek aan klinische gegevens over doeltreffendheid. Deze ziekte kenmerkt zich door een agressief verloop, waarbij behandelingen met op platina gebaseerde medicijnen de standaard zijn voor gevorderde en uitgezaaide gevallen, maar helaas is de effectiviteit ervan beperkt, en ontwikkelt er snel resistentie.

Hierdoor bestaat er een dringende klinische behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe en effectieve gepersonaliseerde behandelingsmogelijkheden voor PSCC. Vanwege de zeldzaamheid van PSCC is het echter moeilijk om parallelle klinische onderzoeken op te zetten om nieuwe behandelstrategieën te onderzoeken. In het UZ Leuven, als lid van het Europese Referentienetwerk voor zeldzame ziekten eUROGEN, worden momenteel ongeveer 50-60% van de geschatte 90-100 nieuwe PSCC-diagnoses in België behandeld. Dit biedt de gelegenheid om voldoende “rest”-weefsel (weefsel dat niet nodig is voor het stellen van de diagnose en voor de stadiëring) te verzamelen om (1) een bibliotheek van proefdiermodellen op te zetten en individuele therapieën te testen in samenwerking met Trace, het xenotransplantatieplatform aan de KU Leuven, en (2) een dieper inzicht te krijgen in het micro-omgeving van peniskanker door een atlas van RNA expressie op te stellen op het niveau van individuele cellen, als een rijke bron van informatie voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen.

Door deze twee onderzoeklijnen te combineren ontstaat de mogelijkheid om nieuwe doelen voor anti-kanker therapie te ontdekken, maar ook te testen, en te bekijken voor welke zeer specifieke groep patiënten deze therapie de meeste kans heeft op slagen. Op die manier werken we naar een gepersonaliseerde behandeling voor peniskanker en proberen we onnodige toxiciteit te vermijden en de overlevingskansen en levenskwaliteit te verbeteren op basis van individuele kenmerken van de patiënt en de tumor.