Red Pencil Europe (2022)

Red Pencil Europe (2022)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Art therapie, een weg naar welzijn voor mensen met kanker
  • Selectiejaar van het project: 2022
  • Organisatie: Red Pencil Europe
  • Toegekend bedrag: 12250€

Bij Red Pencil geloven we – net als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – dat geestelijke gezondheid een essentiële pijler is van de algemene gezondheidszorg en dat “er geen gezondheid is zonder geestelijke gezondheid”. Evenzo wordt nu algemeen aanvaard dat het versterken van het psychologisch welzijn van de patiënt met kanker tijdens de behandeling door middel van ondersteunende zorg essentieel is in de strijd tegen de ziekte. Wij zijn gepassioneerd door art-therapie en zijn ervan overtuigd dat deze unieke en innovatieve therapeutische benadering in deze context een belangrijke rol kan spelen. Het geeft een nieuwe impuls aan mensen die door kanker zijn getroffen en die zich in een situatie bevinden die vaak buiten hun bereik ligt.

Art therapie stelt het individu in staat zijn of haar gevoelens, gedachten en emoties te communiceren – zonder gebruik te maken van woorden – door middel van tekenen, muziek en dans. Deze terugkeer naar het zelf stelt het individu in staat de weg te vinden naar welzijn, veerkracht en autonomie.

Ons project bestaat uit het aanbieden van 10 cycli art-therapie (10 sessies per cyclus) in 5  inloophuizen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. De doelgroep zijn volwassenen die door kanker zijn getroffen en naar een inloophuis gaan. Er is geen artistiek talent nodig. Elke cyclus is voor ongeveer tien personen om de dynamiek en de voortgang van de groep te bevorderen.