Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone (2024)

Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Aromatherapie voor patiënten in de palliatieve zorg en hun familie
  • Selectiejaar van het project: 2024
  • Organisatie: Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone
  • Toegekend bedrag: €3 907,61

Het ondersteunen van mensen die lijden aan een ernstige ziekte (kanker, etc.) in palliatieve situaties is een van de dagelijkse taken van mensen die werkzaam zijn in palliatieve zorgplatforms (PF). Verpleegkundigen, psychologen en PF-coördinatoren bieden ondersteuning aan families en naasten die getroffen zijn door de ziekte van de patiënt, zelfs na het overlijden. Door de opleiding in aromatherapie zullen 4 personeelsleden van PFSPEF en 4 leden van de Waalse platforms de bestaande zorg extra kunnen ondersteunen. De aankoop van de basisuitrusting (essentiële oliën, verstuivers, sprays, enz.) zal toelaten om onmiddellijk tot de praktijk over te gaan, ten voordele van patiënten en hun omgeving.

Het gebruik van essentiële oliën (E.O.’s) (diffusor, spuitbus, geurstokjes) tijdens individuele gesprekken, behandelingen en groepsgesprekken is een  waardevol  hulpmiddel voor het bevorderen van het welzijn van de Vechters. De keuze en dosering van E.O.’s zal gericht zijn op het stimuleren van de immuniteit van de patiënten en het verminderen van hinderlijke lichamelijke symptomen (pijn, spijsvertering, ademhaling, enz.). Training in de concepten van “psycho-emotioneel aroma” zal het scala aan beschikbare opties verbreden om mensen te ondersteunen op hun spirituele reis.

Het gebruik van specifieke E.O.’s zal ook steun bieden aan naasten die door fases gaan zoals ontkenning, boosheid, schuldgevoel, depressie, enz. ontstaan door de aankondiging van de diagnose van de ziekte, de dagelijkse uitdaging om zichzelf te overwinnen en de verwerking.