PFSPEF – Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone (2022)

PFSPEF – Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone (2022)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Specifieke ondersteuning voor patiënten in de palliatieve zorg door therapeutische virtuele realiteit
  • Selectiejaar van het project: 2022
  • Organisatie: PFSPEF – Plate-Forme de Soins Palliatifs de l’Est Francophone
  • Toegekend bedrag: 23580€

Wij willen patiënten in de palliatieve zorg een moment van ontspanning en ontsnapping bieden door middel van virtual reality. Pijn en angst in verband met ernstige ziekten behoren tot de meest voorkomende symptomen waarmee patiënten worden geconfronteerd en hebben een aanzienlijke invloed op hun levenskwaliteit.

Sinds enkele jaren wordt virtual reality-technologie in ziekenhuizen gebruikt als ontspannings- en pijnbestrijdingstechniek, maar thuis is ze nog niet beschikbaar. Wij zijn van plan dit apparaat aan te bieden in de leefomgeving van de patiënten (thuis, verpleeghuizen, enz.). Therapeutische virtual reality programma’s dompelen patiënten onder in natuurlijke omgevingen en combineren de principes van medische hypnose, sofrologie, muziektherapie en ontspanning door ademhaling. De persoon kan voor een bepaalde periode uit zijn dagelijks leven wegreizen en van omgeving veranderen terwijl hij thuis blijft. Hun aandacht wordt gericht op andere sensaties die verband houden met hun pijn en ze kunnen genieten van een moment van ontkoppeling en rust. Deze sessies, onder toezicht van getrainde verzorgers, kunnen ook de band met verzorgers en familieleden versterken door gesprekken te ontwikkelen rond de nieuwe ervaring.