Jessa Ziekenhuis (2024)

Jessa Ziekenhuis (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Meten is (w)eten!
  • Selectiejaar van het project: 2024
  • Organisatie: Jessa Ziekenhuis
  • Toegekend bedrag:  €6 958 

Vandaag gebeurt de opvolging van patiënten door de onco-diëtist op basis van gewicht genomen met de klassieke weegschaal. Dit geeft echter geen beeld over de evolutie van de lichaamssamenstelling waardoor de impact van voedingsadvies minder effectief is en ondervoeding kan manifesteren.

Ondervoeding en kanker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want:

87 % van de kankerpatiënten krijgt vroeg of laat te maken met ondervoeding/gewichtsverlies.

Tot 75 % van de kankerpatiënten vertoont al tekenen van ondervoeding vóór de start van de behandeling.

Concreet kan ondervoeding bij kanker leiden tot daling van de levenskwaliteit, negatief effect op prognose van de ziekte en toename van bijwerkingen van behandeling.

Meer zelfs, naar schatting sterft 10-20% van de kankerpatiënten aan de gevolgen van ondervoeding in plaats van aan de tumor zelf.

Er is mogelijks een hulpmiddel ter beschikking: het BIVA-meettoestel. Een toestel specifiek ontworpen om de lichaamssamenstelling van patiënten te bepalen adhv van elektroden waarbij een onderscheid kan gemaakt worden in vocht-vet- en spiermassa.

Het toestel is gemakkelijk in gebruik, verplaatsbaar in een rugzak & bovenal inzetbaar op verschillende ziekenhuisafdelingen.

Dit project heeft als doel de kankerpatiënt vanaf de start maximaal te begeleiden. Voedingsadvies door een diëtist gecombineerd met BIVA-metingen kunnen het risico op malnutritie beperken. De slaagkans van de behandeling en de levenskwaliteit worden op deze manier gevoelig verhoogd.