Fondation Benjamine De Cloedt – Mosa Ballet School (2024)

Fondation Benjamine De Cloedt – Mosa Ballet School (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: “From Cancer to Dancer” – Dansworkshops in de rusthuizen van de provincie Luik
  • Selectiejaar van het project: 2024
  • Organisatie: Fondation Benjamine De Cloedt – Mosa Ballet School
  • Toegekend bedrag: €9 600

In samenwerking met de 5 inloophuizen in de provincie Luik wil “Quand on Danse” 1 dansworkshop per maand organiseren in elk van de 4 centra waar dit mogelijk is (48 in totaal), om een moment van welzijn te bieden aan mensen in behandeling en onrechtstreeks van hun naasten.

De workshops duren 1,5 tot 2 uur en worden geleid door een dansdocent die getraind is in het werken met mensen met speciale behoeften.

Volgens het rapport van 2019 van de WHO en het Health Evidence Network “What is the evidence for the role of the arts in improving health and well-being?” helpt dans de gezondheid te verbeteren, ook als het wordt opgevat als een “staat van welzijn” (en niet alleen als de “afwezigheid van ziekte”). Dans speelt met name een positieve rol bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress in het geval van kanker. Het helpt ook om gevoelens van eenzaamheid te verminderen, die veroorzaakt kunnen worden door herhaalde behandelingen en de noodzaak om thuis of in het ziekenhuis te blijven. Over het algemeen helpt het de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.

Volgens hetzelfde rapport kan dans, net als lichamelijke activiteit in het algemeen, helpen om pijn te verminderen.

Het organiseren van een artistieke activiteit om het welzijn te bevorderen, helpt het dagelijkse leven van patiënten te verbeteren en laat hen voor de duur van een les ontsnappen aan de realiteit van de behandelingen. Uiteindelijk helpt dit onrechtstreeks ook om de mentale welzijn van hun naasten te verbeteren.