CHU Charleroi (2021)

CHU Charleroi (2021)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Totem
  • Selectiejaar van het project: 2021
  • Organisatie: CHU Charleroi
  • Toegekend bedrag: 8748€

Wanneer een patiënt in een palliatieve zorgafdeling wordt overgeplaatst of opgenomen,  zijn de patiënt en zijn of haar mantelzorgers vaak gestresst door de onzekerheid over hun toekomst en de verandering van het team rond de patiënt.

Het mobiele palliatieve zorgteam, de oncologieafdelingsteam, de behandelend arts en de thuiszorgsteams informeren de patiënten en hun naasten duidelijk over het verblijf in een palliatieve zorgafdeling.  Niettemin hebben wij vastgesteld dat een ontmoeting met de mantelzorgers door het multidisciplinaire team bij de opname, om het therapeutische plan te bespreken en de vragen van de familie te beantwoorden, de stress van de patiënt en zijn familie vermindert.

Momenteel organiseren wij deze meeting systematisch bij de opname en min of meer een keer per week in het medisch bureau.

Wij zouden graag deze ontmoeting willen organiseren in een specifieke plaats, rustiger en comfortabeler dan het medisch bureau.

We zouden ook informatie willen verzamelen over het stressniveau van de mantelzorgers voor en na de bijeenkomst, met behulp van een digitale totem,  om het positieve effect van deze bijeenkomst te waarborgen.

Wij wensen ook dat elk lid van het multidisciplinaire team in het medisch dossier zijn of haar indruk kan geven kwa speciale aandacht die aan de patiënt en zijn mantelzorgers moet worden gegeven.