AZ Sint-Maarten (2022)

AZ Sint-Maarten (2022)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: De comfortkoffer
  • Selectiejaar van het project: 2022
  • Organisatie: AZ Sint-Maarten
  • Toegekend bedrag: 8300€

Patiënten, opgenomen op V260, krijgen vaak heftig nieuws te horen: moeilijke diagnoses, lastige lichamelijke klachten die vaak ook angst veroorzaken omdat men de prognostische betekenis ervan vreest. Er komt ook regelmatig slecht nieuws, dat de patiënt al dan niet verwacht, en veelal angstig en verweesd maakt.

Patiënten worden dan idealiter gesteund door naasten en moeten beroep kunnen doen op het ziekenhuisteam voor informatie en omkadering.

Maar soms overmannen de emoties, ook vaak in de avond of nacht, wanneer alle afleiding wegvalt. Men kan niet slapen en heeft veel uren om alleen te zijn met de zorgen en angsten. Velen bellen dan de verpleging. De aanwezigheid van die verpleegkundige doet goed. Een steunend woordje of blik betekent veel op zo’n moment. Maar de tijd dringt, andere patiënten vragen ook aandacht.

We zouden een comfortkoffer voorzien waarin we materialen samenbrengen die de patiënt in zo’n moment wat rust kunnen brengen. Dit kan door lichamelijke klachten te verzachten: ademhalingsoefeningen, warmte of verkoeling, massagemat, etc
Dit kan ook door zaken die, passend bij de interesse van de patiënt, voor afleiding zorgen: muziek, bezigheid (puzzel, fotoboek,…), verhaal (podcast, ASMR…)

Dit zou patiënt in staat stellen om tot rust te komen, de gedachten even te verzetten en dan hopelijk rustig in slaap te vallen. Ons project is ook gericht op het dichten van de kloof in de benadering van patiënten op afdeling van de hospitalisatie V260 en de palliatieve eenheid.