AZ Sint-Lucas Brugge (2024)

AZ Sint-Lucas Brugge (2024)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Schoonheidszorgen bij oncologische en palliatieve patiënten
  • Selectiejaar van het project: 2024
  • Organisatie: AZ Sint-Lucas Brugge
  • Toegekend bedrag:  €6 640 

Het project maakt schoonheidsverzorging en advies toegankelijk voor de oncologische en/of palliatieve patiënt, kort na diagnose, bij opstart van de behandeling en ook tijdens de behandeling. Hiermee wil men de negatieve effecten van de ziekte en behandeling (bv. haaruitval, huidproblemen, enz.) helpen opvangen.

Het programma biedt meer aan dan de luxe van gelaatsverzorgingen en massage van handen en voeten: er gaat heel wat aandacht naar het verlies van haar, het verlies van wenkbrauwen en wimpers, de verandering van textuur van nagels en huid, enz.

Geconfronteerd worden met kanker is voor iedere patiënt een zware klap. Heel wat emoties komen naar boven. Bovendien krijgen veel patiënten te kampen met de negatieve gevolgen van de therapie. Dit heeft een weerslag op het welbevinden van de patiënt.

Behandelingen tegen kanker hebben ook vaak een wezenlijke invloed op een aantal factoren. Zo kunnen er problemen ontstaan ter hoogte van de huid. Via het aanbieden van een volledige verzorging of zorgmassage willen de mensen een moment geven waar ze in de watten gelegd worden, en waarbij ze een stukje welzijn terug vinden. Daarnaast willen we de patiënt ook educeren en informeren over hoe ze hun huid moeten verzorgen. Ook het gekende hand-voet syndroom nemen we hier in op. Door het aanbieden van een handverzorging kunnen we inspelen op de noden van de patiënt en advies geven.