AZ Groeninge (2022)

AZ Groeninge (2022)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Artistieke therapie aan huis
  • Selectiejaar van het project: 2022
  • Organisatie: AZ Groeninge
  • Toegekend bedrag: 23006€

Met steun van de Stichting tegen Kanker werd in december 2018 het “Creatief Centrum az groeninge” opgericht. De voorbije vier jaar kende het creatief centrum met 61 creatieve workshops en 43 sessies relaxatie een bereik van meer dan 1000 (ex-)kankerpatiënten en naasten. Dit initiatief brengt hen in contact met lotgenoten terwijl ze iets creatiefs (her)ontdekken en zich kunnen ontspannen.

Uit een formele bevraging bij ons doelpubliek blijkt dat er sterke interesse is om creativiteit ook als therapie te gaan inzetten. Met het huidig projectvoorstel “Artistieke Therapie aan Huis” stellen we voor om volgende vormen van artistieke therapie te organiseren als aanvulling op het huidig aanbod creatieve workshops en relaxatie: dramatherapie, danstherapie en muziektherapie.

Een innovatief aspect aan “Artistieke Therapie aan Huis” is dat we dit aanbod binnen de gevoelssfeer van een thuisomgeving willen brengen. Je zal de sessies op locatie van voorkeur kunnen volgen: (1) van op afstand kan volgen op eigen locatie (thuis); (2) in de thuispraktijk van een eerstelijns therapeut; (3) in het “Huis van Beweging” (een prachtige omgeving gesitueerd op az groeninge campus Kennedylaan); (4) in één van de inloophuizen waarmee we een samenwerking aangaan: het Majin huis (Gent) en inloophuis Warrior Against Cancer (Kortrijk).

Verder zullen we een inventaris aanleggen van beschikbare artistiek therapeuten en de mogelijkheden tot terugbetaling van artistieke therapie in kaart brengen.